Zo beveiligt u uw pand tegen inbraak

Ruim veertig procent van de ondernemers krijgt te maken met inbraak, volgens cijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). U kunt het risico verkleinen door uw bedrijfspand goed te beveiligen. Hoe treft u passende maatregelen?

Dief in een kantoor met zaklamp steelt een document
Nieuws
Datum: 20-06-2024

Risicoklasse bepalen

Hoe groot is eigenlijk het risico dat er bij u wordt ingebroken? Dieven worden aangetrokken door een aantrekkelijke buit. Dure apparatuur, merkkleding, sieraden vallen bijzonder in de smaak. Het Verbond van Verzekeraars heeft de Verbeterde Risicoklasseindeling (VRKI 2.0), ontwikkeld. Die deelt bedrijven in, in vier risicoklassen. Met hun online tool kunt u zelf uitrekenen in welke risicoklasse uw onderneming valt.

Duidelijke afspraken

U hoeft niet direct te investeren in dure beveiligingsapparatuur om het inbraakrisico te verkleinen. Met een aantal organisatorische maatregelen komt u al heel ver. U legt bijvoorbeeld in huisregels vast wie toegang heeft tot uw bedrijf en waar die personen mogen komen. Maar ook wie toegang heeft tot welke gegevens en hoe de gegevens worden opgeborgen. Registreer welke medewerkers een sleutel hebben, laat hen tekenen voor ontvangst en stel een meldingsplicht in bij verlies. Werft u nieuw personeel? Vraag dan referenties op van de  sollicitanten, zoek informatie over hen op internet en vraag om een verklaring omtrent het gedrag (VOG).

Inbraakkans verkleinen

Ook goede afspraken over het openen en afsluiten van het bedrijfspand, verlagen het inbraakrisico. Als de laatste persoon vertrokken is, is er gecontroleerd of alle ramen en deuren zijn afgesloten en is de alarminstallatie ingeschakeld. Houd verder het bedrijventerrein opgeruimd en overzichtelijk en verwijder opklimmogelijkheden. Eventueel huurt u samen met andere ondernemers een beveiligingsbedrijf in.

Bouwkundige en elektronische maatregelen

Wilt u een stapje verder gaan, dan zijn bouwkundige en elektronische maatregelen op hun plaats. U zorgt dan voor SKG-goedgekeurd hang- en sluitwerk voor ramen en deuren. Voor sommige bedrijven kunnen inbraakwerende beglazing, rolluiken of traliewerk en antirampalen een uitkomst zijn. Beveiligingsverlichting met bewegingssensoren kunnen dieven afschrikken. En met een inbraakalarminstallatie, toegangscontrolesysteem of beveiligingscamera worden inbrekers snel ontdekt en wordt de politie direct gealarmeerd. Controleer wel even via Omgevingsloket online of u daarvoor een vergunning nodigt heeft.

Schade verzekeren

De schade na inbraak in uw bedrijfspand kan groot zijn. Goederen, inventaris en bedrijfsdocumenten kunnen gestolen zijn, er is inbraakschade en u moet uw bedrijf misschien zelfs een tijdje sluiten. Laat ons u daarom adviseren over verzekeringen waarmee u de financiële schade kunt beperken. Als u contact opneemt met ons kantoor, gaan we voor u op zoek naar de verzekeringsoplossingen die bij u passen. Wij laten u dan ook weten welke (aanvullende) beveiligingseisen de verzekeraar stelt voor uw type bedrijf. En we maken de polissen direct voor u in orde.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag